They're massive, the boats that go between Helsinki and Stockholm every day. They are not as big as those ships that do luxury cruises across the world's seas, but not lacking much either. Most of these ships (there are quite many of them!) can hold several thousand passengers and they have cabins for them all.
Not only physically massive, the ferries make a massive institution. From the fifties to the seventies, travel to Sweden gradually caught on as a luxury pastime. So many passengers get on the boats mostly for the boat trip, with the possibility to visit Stockholm as a kind of weird add-on attraction. The boats are obviously big party places, and were also famous in the 80s for being _the_ place for easy hookups. Student associations sometimes book whole ships for their graduation parties. And so on.
One sign of this is that when I met a Swedish guy who had mainly lived at Göteborg, I realised that I had been in Stockholm at least twice so many times as he had. The boats really guarantee a neverending flock of lost-looking Finns in the Stockholm centre, and to a lesser extent, the same with Swedes in Helsinki.
I've heard that because of this (and the ferries to Tallinn, which have been on the rise from the 90s on), Helsinki is actually the biggest passenger harbour in the world measured with the number of annual trips. I never checked this, but the Baltic sea definitely is one of the busiest seas of the world, and has probably over half of the world's sea beacons.
On the deck, people are enjoying sunshine and saying goodbyes to Helsinki...
Whereas inside, the kids are dancing pretty soon to "Harry the Seal" disco.
The archipelago is really beautiful on both the Finnish side (this is from the tip of Porkkala peninsula; the boat took a route nearer the coast to give a better scenery for passengers)...
... and on the Swedish side. To get to Stockholm from the open sea, it takes the ferry hours of travel in the narrows that Stockholm is founded in. In my opinion, everything in Sweden has an air of well-to-do: neat, clean, kept in great shape.
Both Swedish and Finnish archipelagoes have smaller ferries like this for crossing straits. They're basically a cheaper alternative to building a bridge. They keep the islands as part of the national road network, and they are often free to use, especially for people who live on the islands, but often for other people too.
Most of the food on the ship is quite expensive. I sometimes still take the breakfast buffet, because then you can eat as much as you want - but it's quite expensive anyway, something between 14 and 19 euros typically. This time I wanted to go cheaper and to my delight I found out that one cafe in the boat server morning porridge. In nordic countries, porridge is usually the best energy-for-money option you can buy.
Helsingin ja Tukholman väliset laivat ovat valtavia. Eivät nyt niin isoja kuin valtameriristeilijät, mutta eivät jää paljon jälkeenkään. Useimmille laivoille (joita on paljon!) mahtuu tuhatpäin matkustajia ja kaikille on laivalla myös hytit.
Mutta jos laivat ovatkin isoja, niin iso on myös niiden taustalla oleva kulttuuri-ilmiö. 50-luvulta 70-luvulle Ruotsin-matkailusta tuli yhä useampien tapa ylelliseen ajanviettoon. Niinpä monet matkustajat tulevat laivalle ihan laivamatkaa varten, ja käyntimahdollisuus Tukholmassa on ikään kuin hassu lisänähtävyys. Laivat ovat tietenkin isoja bilepaikkoja, ja olivat 80-luvulla tunnetusti paikka, josta saa isketyksi itselleen seuraa. Jotkin opiskelijajärjestöt vuokraavat kokonaisia laivoja valmistujaisbileisiin. Ja niin edelleen.
Tämän voi nähdä siitäkin, että kerran tapasin lähinnä Göteborgissa asuneen ruotsalaisjäbän, jonka Tukholman-vierailut jäivät alle puoleen siitä, kuinka paljon itse olin reissannut Tukholmassa. Laivat varmistavat lakkaamattoman virran eksyneen näköisiä suomalaisia Tukholman keskustassa, ja vähemmässä määrin myös ruotsalaisia Helsinkiin.
Olen kuullut että tämän vuoksi (kuten tietysti myös Tallinnan-laivojen, joiden suosio on kasvanut 90-luvulta lähtien), Helsinki on maailman suurin matkustajasatama vuosittaisten matkojen määrällä mitattuna. En ole tarkastanut tätä tietoa, mutta ainakin Itämeri on maailman liikennöidyimpiä meriä, ja siellä on hyvinkin todennäköisesti yli puolet maailman merimerkeistä.
Kannella ihmiset nauttivat auringosta ja hyvästelevät Helsinkiä...
Kun taas vähän ajan kuluttua sisällä lapset tanssivat Harri Hylje -diskossa.
Saaristo on todella kaunis niin Suomessa (tämä on Porkkalanniemeltä; laiva meni lähempää rannikkoa antaakseen matkustajille paremmat maisemat)...
... kuin myös Ruotsin puolella. Avomereltä Tukholmaan on tuntien matka kapeikossa, johon Tukholman kaupunkikin on perustettu. Minusta kaikki Ruotsissa näyttää jotenkin hyvinvoivalta: kauniilta, siistiltä ja hyväkuntoiselta.
Sekä Ruotsin että Suomen saaristoissa on tällaisia lauttoja ja losseja salmien ylittämistä varten. Ne ovat käytännössä halvempi vaihtoehto sillan rakentamiselle. Niillä saaret saadaan yhdistetyksi tieverkostoon, ja niinpä lautat ja lossit ovat usein maksuttomia. Varsinkin saarten asukkaille, mutta yleensä muillekin ihmisille.
Laivalla ruoka on kallista. Menen silti joskus aamiaisbuffaan, koska sitten saa syödä niin paljon kuin haluttaa - mutta aika kallistahan se on silti, 14 ja 19 euron väliltä. Tällä kertaa halusin selvitä vielä halvemmalla ja ilokseni sain huomata että yksi laivan kahviloista tarjoilee aamiaispuuroa. Pohjoismaissa puuro on yleensä se vaihtoehto, jolla on paras hinta-energiasuhde :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti